Chcete finančnú slobodu do 10 rokov? Potom musíte zvládnut týchto sedem oblastí

Viete, čo všetko musíte zvládnuť, ak sa chcete stať pánom svojich financií a nechať ich pracovať za vás? Tu je môj zoznam.

1/ Skutočne chcete dosiahnuť finančnú slobodu formou F.I.R.E.?

Toto rozhodnutie je úplne zásadné. A úprimne, pre väčšinu ľudí by mala odpoveď byť: „Nie, nechcem obetovať 10 rokov života naháňaním sa za finančnou slobodou!“
Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že maximálne škrtenie výdavkov a pracovanie v práci, čo síce výborne platí, ale vás nenapĺňa, je cestou k nespokojnému životu.  Bol som tam, zažil som to a vám to neodporúčam.

Čo ak by ste si vedeli nastaviť svoj život tak, aby ste v ňom boli spokojný, nemuseli ísť so šetrením na hranu, ale aj tak si postupne budovali svoj pasívny príjem? 

2/ Dve rovnice finančnej slobody

Bez pochopenia týcho dvoch základných rovníc, to k finančnej slobode nikdy nedotiahnete.  Prvá hovorí o pravidle štyroch percent a tá druhá o míňaní menej než zarábate a investovaní rozdielu.
Pochopiť ich však je jedna vec, no vedieť ako ich uplatniť v živote a najmä ako nastaviť svoj život, aby ste maximalizovali ich uplatnenie je vec druhá. 

Mne trvalo roky kým som sa naučil, ako mať to, čo ľudia v mojom okolí, no za ŠVRTINU ceny, ktorú zaplatili oni. Taktiež to bolo množstvo pokusov a omylov, kým som sa naučil maximalizovať môj príjem ZA HODINU. Zarobiť 3000eur a robiť 80 hodín týždenne nie je žiadne umenie! Robiť 20 hodín týždenne a zarobiť rovnako už umenie je! Toto je len pár bodov, ako tieto dve rovnice môžu zmeniť vaše financie. 

3/ Čo musíte mať ošetrené PREDTÝM, ako začnete investovať?

Toto je na samostatný článok, preto tieto body len vymenujem:

  • Finančná rezerva
  • Ochrana vášho najväčšieho aktíva v živote (viete čo to je?)
  • Krízový plán
  • Ochrana vášho majetku
  • Manažment rizika – plán B, plán C a plán D ak váš plán A zlyhá

4/ Do ČOHO a KEDY investovať?

Mali by ste poznať detaily štyroch základných investičných tried:

  • akcie/dlhopisy
  • investičné nehnuteľnosti
  • zlato/bitcoin
  • hotovosť

Taktiež by ste mali vedieť, kedy sú dané investičné triedy v zľave a kedy sú naopak predražené, t.j. mali by ste poznať základné ukazovateľe výnosnosti a hodnoty daných aktív.

5/ Ako ochrániť vaše investície?

To, že viete, ako a kedy investovať ešte neznamená, že vo svojich analýzach nemáte chybu. Zásadnú chybu. Ja ju mám v mojom portfóliu doteraz – mám drvivú väčšinu svojho majetku v jednej investičnej triede, navyše v jednej krajine. To nie je dobrý plán – vaše investičné portfólio by malo byť diverzifikvané medzi rôzne investičné triedy a medzi rôzne legislatívy. Viete, ako dostávať časť svojho majetku do zahraničia?

6/ Ako to celé dať dokopy?

Peniaze sú len nástroj na dosiahnutie niečoho vo vašom živote. Peniaze nikdy nie sú cieľ. Aký je váš cieľ? čo vlastne chcete s peniazmi dosiahnuť? A je tá najvhodnejšia cesta k vášmu cieľu prostredníctvom peňazí a investovania do akcií či investičných nehnuteľností? Čo ak je omnoho rýchlejšia cesta k tomu, čo hľadáte? Nad týmito otázkami sa ľudia častokrát vôbec nezamýšľajú a pritom sú omnoho dôležitejšie ako to, či sa momentálne oplatí investovať do nehnuteľností alebo nie.

7/ Aké je vaše poslanie v živote?

Naháňat sa za peniazmi, autami, domami a dovolenkami vás v jednom momente omrzí. Ak mi neveríte, je to v poriadku, ale vekom to príde aj na vás. Moja skúsenosť hovorí, že to začína okolo 40-ky 😉 Otázka, ktorú si budete klásť je: „Ako môžem tento svet spraviť lepším pre ľudí v mojom okolí?

Ak ešte nemáte 40 a viac, moje odporúčanie je – začnite si túto otázku klásť už teraz! Budete priprvený/á, keď to príde aj na vás. Ak nájdete odpoveď už teraz, vyhnete sa kríze stredného veku, pretože budete mať jasnú severku na svojom životnom kompase.

P.S. Nezabudnite – už budúci pondelok (16.9) sa koná bezplatný webinár k Škole investovania. Začíname o 19-tej. Dozviete sa na ňom o prvých a najdôležitejších krokoch pri investovaní.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto príspevku. Zásady spracovania osobných údajov